Geschiedenis

Ontstaan van de badmintonsport

Algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton omdat daar het spel POONA werd beoefend. Waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona, die ongeveer 50 km van Bombay ligt. Engelse officieren introduceerden het spel, waarmee zij in India kennis maakten, in Engeland en omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire. De naam van dat landgoed was Badminton en aangenomen mag worden dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel. Uit oude schilderijen staat vast dat men het spel toch ook in Europa al kende en vermoedelijk werd het onder verschillende namen beoefend. Ken Davidson, een bekende Amerikaanse badmintonautoriteit, die zich in de geschiedenis van het badminton heeft verdiept, kwam tot de ontdekking dat het spel al in de 12e eeuw in Engeland werd gespeeld. Ook in Frankrijk kende men het spel ‘Jeu de longue plume’ al in de middeleeuwen. Er bestaat een schilderij uit de 17e eeuw van Adam Menyoki waaruit blijkt dat het spel met een kleine racket en een soort shuttle werd gespeeld. Die shuttle stond vroeger bekend als pluimbal. Een goed Nederlands woord voor badminton zou dus ‘pluimbal’ zijn.

Spelregels

In 1877 verschenen er spelregels in boekvorm van de hand van kolonel H.O. Selby in Karachi (India). Ondanks het feit dat er nu spelregels bestonden werd het spel toch op uiteenlopende wijzen beoefend. In sommige streken werd het spel door twee personen gespeeld, die de shuttle heen en weer sloegen en verplicht waren op dezelfde plaats te blijven staan. Elders speelde men het met drie of vijf man aan elke kant van het net. Zelfs rond 1910 was dit nog het geval. Sindsdien zijn de spelregels herhaaldelijk gewijzigd en aangepast, vooral nadat het badminton zich ontwikkelde tot een specifieke zaalsport. Het speelveld zoals wij dat kennen, heeft niet de oorspronkelijke vorm. In de tijd dat het badminton in Europa, of liever in Engeland, opgang begon te maken, kende men nog geen sporthallen. Wel had men in de kringen waar het badminton beoefend werd de beschikking over grote landhuizen met zalen van ‘kamers-en-suite’. Alleen had het veld dan, als gevolg van de suitedeuren en mogelijk kasten aan weerszijden, de vorm van een zandloper.

Oprichting Badminton World Federation (BWF)

In 1934 werd door negen landen besloten een internationale organisatie te stichten, de Internationale Badminton Federatie (IBF). Deze landen waren: Canada, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Schotland en Wales. Er werd overeengekomen dat de IBF de absolute controle over het spel en de spelregels voor de gehele wereld zou uitoefenen. De IBF is thans uitgegroeid tot een echte wereldorganisatie die het overkoepelende orgaan vormt van alle nationale bonden; zij vertegenwoordigt thans de belangen van miljoenen enthousiaste badmintonspelers. Hieronder zijn kort omschreven de doelstellingen van de IBF: Het handhaven en waar nodig aanpassen van de bestaande spelregels. Het stellen van regels voor internationale ontmoetingen. Het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de nationale organisaties. Het regelen van de Wereld Kampioenschappen voor landenteams, voor de heren bekend als THOMAS CUP en voor de dames als UBER CUP. Het slottoernooi van de THOMASUBER CUP heet SURDIMANCUP Het organiseren van de Wereldkampioenschappen zowel de SURDIMAN CUP als individueel.

Het wereldwijd bevorderen van de badmintonsport

In 2006 is de naam van de International Badminton Federation gewijzigd naar Badminton World Federation. De rol van de organisatie is wel gelijk gebleven. Meer informatie kun je vinden op de site van de Badminton World Federation.

Oprichting Nederlandse Badminton Bond (NBB)

Op 15 november 1931 werd in Noordwijk de Nederlandse Badminton Bond opgericht onder meer door mr. D.U. Stikker (de latere minister van buitenlandse zaken en tevens de Nederlandse vertegenwoordiger in de NATO), mr. Punt, dhr. Den Hoed en anderen. Tot en met 1938 leidde de Nederlandse Badminton Bond een redelijk bestaan, maar van een echte groei was geen sprake. Het ligt voor de hand dat door de oorlogshandelingen en alle daarmee gaande gebeurtenissen de NBB zijn activiteiten noodgedwongen moest staken. In oktober 1951 namen enthousiaste badmintonliefhebbers de organisatie weer krachtig ter hand en daarmee begint een bloeiende periode voor het badminton in Nederland. Omstreeks 1953 brachten speelgoedhandelaren en fabrikanten goedkoop materiaal op de markt. Doordat men zich gemakkelijk voor een paar centen rackets en shuttles kon aanschaffen ging badminton ‘ de straat op’. De sport werd enorm populair en men zag het in straten en op pleinen, aan het strand en op campingterreinen met groot enthousiasme beoefend worden. De groei die de Nederlandse Badminton Bond sinds dat jaar meemaakte, kent geen vergelijking met andere sporten. De NBB werd de snelst groeiende sportbond van Nederland. Vanaf 1990 is het ledenaantal teruggelopen, kijk voor een actueel ledental naar het jaarverslag bondsbestuur via www.badminton.nl/bondsvergadering/stukken…… Op zaterdag 30 januari 2010 werd de naam Nederlandse Badminton Bond veranderd in Badminton Nederland. Bij deze nieuwe naam hoort ook een nieuw logo. Badminton Nederland hoopt met deze naam meer exposure te verwerven en duidelijker over te komen naar leden en publiek. De volgende dag werd er een overeenkomst getekend tussen Badminton Nederland en Gehandicaptensport Nederland. Deze overeenkomst houdt in dat Badminton Nederland de verantwoordelijkheid overneemt voor alle activiteiten op het gebied van para-badminton.

https://www.badminton.nl/badminton-spelen/geschiedenis

Beginnen met badminton

Leuk dat je geïnteresseerd bent in het spelen van badminton. Badminton is de snelste racketsport in de wereld en kan gespeeld worden door jong en oud en op alle niveaus. In de sport badminton kennen we verschillende groepen:

  • recreanten (jeugd en senior)
  • wedstrijdspelers (jeugd en senior)
  • topbadminton
  • para-badminton

Badminton wordt binnen in sporthallen gespeeld, met een racket en een shuttle. Afhankelijk met hoeveel personen je op de baan staat, speel je een enkelspel of een dubbelspel. Bij een wedstrijd in de vorm van een enkelspel wordt een tegen een gespeeld en in het dubbelspel twee tegen twee.

https://www.badminton.nl/badminton-spelen/beginnen-met-badminton

Recreatief badminton

Je hebt zin om te gaan sporten en te bewegen? Dan is badminton de uitgesproken sport om bewegen en gezelligheid te combineren. Iedere vereniging in Nederland die is aangesloten bij Badminton Nederland heeft een recreatieve afdeling, waar naar hartenlust kan worden gespeeld en tussen de partijen door de gezelligheid opgezocht kan worden. Het recreatief badminton wordt op verschillende manieren aangeboden. Dit is per vereniging verschillend, maar een systeem dat bij veel verenigingen gebruikt wordt is het labelsysteem.

labelsysteem

Ieder lid ontvangt bij aanvang van zijn/haar lidmaatschap een kaartje (label), waarmee tijdens de speelavond met andere mensen een baan gereserveerd wordt voor een bepaalde tijd. Hiervoor is een bord aanwezig met het aantal banen die in de zaal aanwezig zijn en waar de labels aan opgehangen of op neergezet kunnen worden. Het tijdschema kan variëren van twintig tot dertig minuten per ronde. Naast het recreatief vrijspelen bestaan ook mogelijkheden om aan recreatieve toernooien en competities deel te nemen. Zelf meedoen aan een toernooien bij jou in de buurt kijk op onze kalender. Wil je toch graag meedoen aan bijvoorbeeld een recreantencompetitie informeer naar de mogelijkheden bij jou in de vereniging.

Wedstrijdbadminton

Badminton Nederland organiseert diverse soorten wedstrijdvormen. Deze zijn in te delen in drie hoofd categorieen:

Competitie

Landelijk wordt de bondscompetitie georganiseerd. De hoogste divisie is de Eredivisie. De winnaar daarvan is landskampioen. Regionaal worden de regiocompetities gespeeld. Deze competities sluiten via promotie en degradatie aan op de bondscompetitie. In iedere regio worden daarnaast nog diverse recreantencompetities georganiseerd.

Toernooien / circuits

Badminton Nederland organiseert eens per jaar het bekertoernooi, de Carlton GT Cup. Daarnaast worden drie landelijke circuit toernooien georganieerd, het Master Circuit voor de topspelers, het Junior Master Circuit voor toppers bij de jeugd en het Aangepast Badminton Circuit. Door het gehele land worden in iedere regio op diverse niveaus regiotoernooien georganiseerd. Ieder jaar worden drie internationale toernooien georganiserd in Nederland: Yonex Dutch Open, Victorr Dutch International en de Yonex Dutch Junior.

Kampioenschappen

Badminton Nederland organiseert ieder jaar de Nederlandse Kampioenschappen, de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen, de Nederlandse Veteranen Kampioenschappen, Nederlandse Kampioenschappen Aangepast Badminton en de Nationale Kampioenschappen voor Regioteams. In iedere regio worden ieder jaar de volgende kampioenschappen georganiseerd: Regionale Senioren Kampioenschappen, Regionale Jeugd Kampioenschappen en de Regionale Kampioenschappen voor Regioteams.

Topbadminton

De absolute top van badmintonnend Nederland traint samen op Papendal in Arnhem. Deze spelers nemen deel aan Nationale en Internationale toernooien en zijn onderverdeeld in:

  • Nationaleselectie senioren
  • Nationaleselectie jeugdselectie U19 (Jong Oranje)
  • Nationaleselectie jeugdselectie U17
  • Nationaleselectie jeugdselectie U15

Para-badminton

Badminton is een sport voor iedereen. De sport is ook zeer geschikt voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking.

Categorieën

Er worden in Nederland drie (georganiseerde) vormen van aangepast badminton gespeeld:

  • Rollers
  • Staanders; beperking boven de heup, beperking onder de heup
  • Zitters

Het para-badminton wordt gespeeld volgens de spelregels van het reguliere badminton met af en toe een kleine aanpassing.

Wedstrijden spelen

Ieder seizoen worden verspreid over Nederland ongeveer 10 para-badminton-toernooien georganiseerd door badmintonverenigingen. De toernooien zijn verdeeld over het seizoen waardoor er bijna maandelijks ergens in het land een toernooi is. Eén keer per jaar wordt het NK para-badminton georganiseerd. Dit is een ‘open’ kampioenschap wat betekent dat iedere para-badmintonner kan meedoen.

Topsport

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft op 7 oktober 2014 bekend gemaakt dat aangepast badminton vanaf 2020 een paralympische sport is. De Aangepast Badminton-atleten kunnen hun debuut maken tijdens de Paralympische Spelen in 2020 in Tokyo.

Verenigingen

Badminton wordt aangeboden bij diverse verenigingen in jouw regio. Om daar een goed overzicht van te krijgen, kun je opzoek naar een verenigingen in bij jou in de buurt via de verenigingszoeker.Iedere vereniging is uniek, dan wel in sfeer, dan wel in prestaties, dan wel in activiteiten. Je zult dus zelf een keuze moeten maken welke vereniging het beste bij jou past.

Materiaal

Als je een keuze hebt gemaakt, kunt je het beste bij de vereniging langsgaan, zodat je een indruk krijgt van deze vereniging. Vaak kun je een avond mee spelen, zodat je gelijk kennis kan maken met het “spelletje”. Het is verstandig om daarvoor eerst contact op te nemen met de vereniging. De vereniging zal je dan zeker welkom heten. Denk er dan aan dat je (indoor) sportschoenen meeneemt en sportkleding. Een racket hoef je niet direct aan te schaffen, want de meeste verenigingen hebben rackets op voorraad om je kennis te laten maken met de sport.

Regels

Wil je alvast kennismaken met de regels klik dan eens op een van de onderstaande links

Helaas, deze pagina in nog niet klaar

Voor vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat:
Ilse van der Westen, tel. 0613155190 of info@bcgendt.nl